Význam symbolu BDSM

07.10.2010 19:33

BDSM symbol byl vytvořen tak, aby neměl na první pohled nějaký jasný význam a symboliku. Pro neznalého člověka "vanilku", který se nezajímá o BDSM, má být jen šperkem, ozdobou, zajímavým přívěškem. Tak jej můžeme veřejně a bez zábran nosit jako znamení pro sebe a ostatní BDSM + lidi. Díky symbolu se můžeme bez mluvení poznat v běžném všedním životě. Stačí pouhý pohled na symbol a oběma stranám je vše hned jasné. Při setkání tak na sebe může me pokývnout, pousmát se, mrknout, nebo pokud je to možné a žádoucí tak i navázat rozhovor.

Zasvěcení lidé už vědí, že BDSM symbol má více významů. Tři části symbolu zastupují:

1. tři různé směry BDSM - B&D – bondage a discipline, D&S - dominance a submisivita , S&M – sadismus a masochismus.

2. trojslovné základní pravidlo BDSM – Safe, Sane, Consensual (SSC) neboli Bezpečně, S rozumem, Dobrovolně – po vzájemné dohodě.

3. tři základní skupiny BDSM – Tops, Bottoms, Switchers neboli Dominanti, submisivové a Switch (oboje)

Tento třetí význam také vyjadřuje, že každá skupina naplňuje jeden otvor v symbolu BDSM. Vzhledem k tomu, že BDSM je hra na styl života, někdy přímo životní styl, otvory vyjadřují neúplnost jednotlivce v této hře. Pro BDSM potřebujeme partnera, BDSM nemůžeme provozovat sami bez svého protějšku. BDSM není individuální záležitost.

 

Podobnost trojitosti se znakem Jin-Jang není náhodná. Vzhledem k tomu, že zakřivení kapek u Jing-Jang znaku představuje nejasnou hranici mezi jednotlivými silami, u symbolu BDSM to symbolizuje nejasné a nezřetelné rozdělení hranic mezi B&D, D&S a S&M.

Kov a kovové barvy symbolizují řetězy či okovy v BDSM službě či vlastnictví. Tři vnitřní kapky jsou černé a oslavují zvládnutou temnou stránku BDSM sexuality.

Zaoblené tvary mohou být vnímány jako stylizované znázornění, ale také jako pohyb houpačky nebo pohyb ruky při výprasku. Všeobjímající kruh, samozřejmě, představuje jednotu toho všeho uvnitř, jedinečnost společnosti BDSM, která sjednocuje a chrání své duše.


BDSM symbol byl vytvořen právě jako poznávací znak mezi BDSM pozitivními lidmi. Není tedy nutno tuto informaci šířit mezi obyčejné "vanilkové" obyvatele, a už vůbec ne mezi netolerantní lidi.